12 - maj dagbokens dag
12 maj - dagen som blir bevarad Delta online www.folklivsarkivet.lu.se Den 12 maj uppmuntras människor över hela Sverige att delta i ett unikt kulturellt projekt, att föra en dagbok som…
Nystartat transkriberingsprojekt med Humanistlaboratoriet
Folklivsarkivet har inlett ett samarbetsprojekt med Humanistlaboratoriet för att transkribera material ur Manuskriptarkivet.
Upptecknaren 2023
Folklivsarkivets samlingar är i ständig tillväxt tack vare alla användare av arkivet, som bidrar på olika sätt. Genom svar på frågelistor kommer bidrag till aktuella forskningsprojekt, som arkiveras…
Boksläpp: Idéer och världsbilder – Domkyrkans historia
Den 4 december presenterades volym 8 om Lunds domkyrkas historia: Idéer och världsbilder”. Ett 60-tal forskare har skrivit och i den åttonde volymen hittar vi två författare från Folklivsarkivet:…
Skrifter från Folklivsarkivet i Lund blir tillgänglig via Open books vid LU
Skrifter från Folklivsarkivet i Lund blir tillgängliga i Open books
Så har påskfirandet förändrats
Nöjesförbud, stängda restauranger och ödesmättade radiosymfonier på långfredagen hörde påsken till fram till 1970-talet. Gamla seder kan få det att rycka i smilbanden – men vad är det egentligen som…
Swedengate – snålt eller respektfullt att inte utfodra andras barn?
En hätsk diskussion under hashtagen Swedengate uppstod på sociala medier i våras. Svenskarna påstods vara konstiga som inte bjöd barnens kompisar på mat när familjen skulle äta middag. Fenomenet…
Ann-Sofie Klareld och Karin Gustavsson har skrivit texter om Universitetsbiblioteket och Folklivsarkivet i en ny bok från LERU
"In celebrating its 20th anniversary, LERU commissioned this book to throw important light on the matchless collections its members hold. LERU universities have a vital role to play in securing the…
Växtvärk
Växtvärk – perspektiv på invasiva främmande växter i svensk natur. Folklivsarkivets frågelista LUF 256 Invasiva växter tillkom i samverkan med Pufendorfinstitutets fokusgrupp ”Perspektiv på…
Därför blir det dålig stämning på jobbet
Odiskade kaffekoppar eller alltför privata samtalsämnen - det finns många orsaker till dålig stämning på jobbet, enligt etnologerna Katarzyna Herd och Jakob Löfgren som intervjuas i Sydsvenskan. Deras…
Karin Gustavsson föreläser om Ewa Wigström
Vårpremiär för Arkivcentrum Syds föreläsningsserie Onsdagscafé. Eva Wigström var pionjär när hon samlande in folkminnen, sagor och sägner under 1800-talets två sista decennier. Hennes arbete…
Ny bok: Folkmedicin mellan gammalt och nytt av Stefan Persson
Bokserien Skrifter från Folklivsarkivet återväcks med titeln Folkmedicin mellan gammalt och nytt av Stefan Persson. Folkmedicin mellan gammalt och nytt är en bok om den folkliga kunskapen om…
Nytt nummer av Upptecknaren ute
Aktuell insamling och forskning vid Folklivsarkivet.
Nytt uppdrag för Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar
Folklivsarkivets nya uppdrag bekräftar arkivet som en infrastruktur för forskning och utbildning och ålägger arkivet att initiera och bedriva egen forskning. Uppdraget antogs den 30 september av…
Håkan Jönsson medverkar i Vetenskapens värld i SVT
I Vetenskapens värld diskuteras framtidens mat och Håkan Jönsson, etnolog, medverkar och diskuterar bland annat hur vi kan förändra vår matkultur. Vad krävs det egentligen för att vi ska vilja äta…
Ny bok! Svensk måltidskultur av Håkan Jönsson
"Håkan Jönsson tar med läsaren på en historisk resa och visar hur vispar, måttsatser, sockerkakor, lufttorkade skinkor och mycket annat har bidragit till att skapa en måltidskultur med svenska…
Ny bok från Centrum för Öresundsstudier
Öresundsbron fyller 20 år! Vad har hänt under dessa år? Och vart är vi på väg? "Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid" är utgiven av Centrum för Öresundsstudier och…